Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

σκατιλα και μια συνταγή

Συμφωνώ ότι ο τίτλος δεν ακούγεται ή μάλλον δεν διαβάζεται ευχάριστα.Και η λέξη συνταγή δεν ακούγεται promising .Αλλά ήταν. 
Αυτό το ΣΚ το περίμενα 10 μέρες τώρα. Αυτές τις τελευταίες 10 μέρες που έχει πήξει το κεφάλι μου από όλες τις σκέψεις και που δεν μπορώ να ηρεμίσω πάλι. Και όλα γυρνάνε γύρω από μένα και με συμπιέζουν σαν δυο τεράστιες πλάκες και δεν ξέρω από που να φύγω και πώς να τις σπρώξω μακριά. Αρκετά όμως με την γκρίνια. Επί του πρακταίου.
Σάββατο χθες.Ξύπνησα αργά και χάζευα στα ίντερνετ χωρίς διάθεση.Κοίταγα συνταγές και άκουγα καινούριες μουσικές που πετύχαινα δεξιά κι αριστερά. Και στο μπλογκ της αγαπημένης Tante Kiki βρήκα μια συνταγή για κοκκινιστά κεφτεδάκια με μακαρόνια.Μεθυσμένα τα έλεγε.Και ήταν πολύ ωραία συνταγή.Εγώ δεν είχα όλα τα υλικά και επίσης δεν είχα και αρκετά χρήματα για να τα πάρω, οπότε βολεύτικα με ό,τι είχα και έκανα μια μικρή παραλλαγή και σε πολύ καλό μου βγήκε γιατί το φαγητό έγινε τέλειο. Ακολουθεί η συνταγή λοιπόν:

Για τα κεφτεδάκια:
  • μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 3 φρυγανιές
  • 1 κρεμμύδι (στο μούλτι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (στο μούλτι)
  • 1 μικρό καρότο (Στο μούλτι)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3κουταλιές της σούπας ροζέ κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
  • λίγος μαϊντανος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αρκετή ρίγανη
  • 1 αυγό
Για την σάλτσα:
  • 1 κουτάκι ντοματοχυμός (το πουμαρό μωρέ)
  • 1 ντομάτα στο μούλτι
  • μισή κόκκινη πιπεριά (στο μούλτι κι αυτή)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • άσπρο πιπέρι (πολύ)
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ροζέ κρασί
Για την μακαρονάδα:

  • 1 πακέτο μακαρόνια (όποια θέλετε..)
  • αλάτι για το βράσιμο
  • ανθότυρο ξηρό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλάθετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Καλό ανακάτεμα , πολύ καλό.Φροντήστε ο πάγκος που κάνετε αυτή τη δουλειά να είναι στο ύψος σας , γιατί ο δικός μας είναι κάπως ψιλός και κουράστηκα να είμαι στις μύτες.
Αφου τελείώσετε το ζύμωμα, βάζετε το μπολ στο ψυγείο για να σφήξει και καλά.Αυτό το έλεγε η συνταγή.Εγώ τον άφησα στο ψυγείο τον κιμά μισή ώρα αλλά διαφορά δεν κατάλαβα..Οπότε μπορείτε και να παραλείψετε αυτό το βήμα,αλλά καλύτερα όχι.Κάτι θα ξέρουν οι έμπειρες μαγείρισες.
Μετά το μισάωρο στο ψυγείο, πλάθετε τους κεφτέδες σε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ έκανα μεγάλα στρογγυλά μπαλάκια. Άν είστε ερωτευμένοι μπορείτε να φτιάξετε καρδούλες, αν είστε άνθρωποι της λογικής μπορείτε και κυβάκια.Αλλά μάλλον θα χαλάσουν μετά, οπότε κάντε μπαλάκια μωρε να πάει στα κομμάτια..
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού αλευρώσετε ελαφρά τους κεφτέδες τους βάζετε μέσα για να ροδίσουν.  Επειδή ο κιμάς είναι μοσχαρίσιος βγάζει μπόλικο νερό.Οπότε μην σας φανεί λίγο το λάδι. Αλήθεια λέω.Είναι υπεραρκετό. Κατά τη διάρκεια του ροδίσματος κουνίστε και λίγο την κατσαρόλα να ροδίσουν από παντού.Μην τα γυρίσετε με πιρουνι, θα διαλυθούν. Όταν δείτε ότι γύρω γύρω τα κεφτεδάκια έχουν αλλάξει χρώμα , ρίξτε μέσα τον χυμό ντομάτας, το πουμαρό που λέμε.Κουνήστε την κατσαρόλα να πάει παντού και αφήστε το λίγο μέχρι  να κοχλάσει.Στο μεταξύ βάλτε το νερό στο μάτι να βράζει γιατί πρέπει να κάνετε και τα μακαρόνια.
Πίσω στη σάλτσα. Μόλις δείτε να βγάζει μπουρμπουλήθρες, ρίξτε και την ντομάτα την πολτοποιημένη και την πιπεριά, το αλάτι, την ζάχαρη , το κρασί και το λευκό πιπέρι.Ρίξτε και κανα ποτήρι νερό, κουνήστε πάλι την κατσαρόλα, βάλτε τη φωτιά σε μια μέτρια ένταση και αφήστε το εκεί για κανα μισάωρο να μαγειρεύεται. Το νου σας! Να κοιτάτε να έχει νερό.Κι αν χρειάζεται να συμπληρώνετε.Μην το φοβάστε!
Το άλλο νερό εν τω μεταξύ έχει βράσει και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια. Μην τα αφήσετε να γίνουν τελείως. Κανα δίλεπτο νωρίτερα πρέπει να τα βγάλετε.Να είναι αλ ντεντε.Αλλά αρκετά αλντέντε. όχι έτοιμα ρε παιδί μου.
Ε, όταν έχουν γίνει και οι κεφτέδες (έλα μην λέμε τα ίδια, έχει περάσει το μισάωρο που βράζουν) ρίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια (ναι μωρέ, εκεί στην σάλτσα) και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά για 2-4 λεπτάκια.Μην σου λασπώσει το μακαρόνι ε. Μετά σερβίρεις, και τρίβεις ξηρό ανθότυρο από πάνω, ή ό,τι τυρί θες, και τρως μέχρι να σκάσεις.

Αυτό έκανα κι εγώ εχθές,ήταν αρκετά κόμφορτ φουντ.Πολύ το φχαριστήθηκα...Άντε καλή σας όρεξη!

1 σχόλιο:

Chocorello είπε...

Tip:

Τα μακαρόνια βράζε τα όσο λέει το πακέτο.
Υπάρχει λόγος που το γράφουν εκεί και αυτός είναι να είναι εύπεπτα.
Αν τα βράσεις τόσο και σταματήσεις το βρασμό,ρίχνοντας κρύο νερό στην κατσαρόλα πριν τα ρίξεις στο σουρωτήρι, τότε είναι στο θεωρητικό ιδανικό.
Ετσι δεν χρειάζεται να τα κρυώνεις με νερό στο σουρωτήρι.

(όσα περισσέψουν για να μην κολλήσουν, βρέξτα με λίγο (πολύ λίγο) ηλιέλαιο και κράτα τα όσο θες.)

Υ.Γ. το closing time είναι κορυφή - θενκς.